Kůže hradba proti vnějšímu světu
Zvlášť v obdobích, kdy jsme více vystaveni slunečnímu záření, ale také škodlivým vlivům z okolí, je třeba ve zvýšené míře dbát na ochranu své kůže. Připomeňte si proto její funkce a seznamte se s radami, jak se o kůži starat i vidličkou a lžící. „Každá buňka může být totiž vytvořena jen z toho, co jsme přijali ve stravě,“ upozorňuje známý lékař Igor Bukovský, autor několika knih o výživě.
Funkce kůže
Pružnost — kůže je pružná a přizpůsobí se vašemu pohybu, poloze i rychlosti.
Ochrana před přímým kontaktem s vnějším světem
Ochrana proti infekci — zdravá kůže produkuje látky, které brání přichycení se špatných bacilů a infekcí.
Regulace teploty — kůže obsahuje miliardy tenkých cév — kapilár, které se mohou stáhnout a bránit úniku tepla z krve, anebo naopak roztáhnout a nadměrné teplo nechat sálat pokožkou. A když se k tomu přidá i pocení, kůže umí vyrovnávat takové vnitřní teplotní výkyvy, které by nás bez této její funkce už první letní den uvařily zaživa: všechny naše bílkoviny by denaturovaly při teplotě nad 40 °C.
Pigmentace je ochranou proti UV záření. Každý člověk má určité množství kožního pigmentu melaninu i v zimě, ale jeho koncentrace během letních měsíců v kůži stoupá a kůže tmavne podobně jako heliovarická skla brýlí.
Komunikace — kůže obsahuje miliardy různých nervových struktur určených ke snímání vnějších a vnitřních podnětů: tepla, chladu, dotyku, bolesti, tlaku, tahu apod. Proto je někdy dotyk víc než hodně slov.
Adaptace — pokud nás vnější nebo vnitřní podněty nijak neohrožují, přestaneme je vnímat (když si například ráno obléknete šaty, chvíli je cítíte, ale potom tento pocit „zmizí“).
Podpora růstu ochlupení a vlasů — chlupy a vlasy přispívají k ochranné vrstvě kůže.
Nejlepší potraviny pro kůži
(nejen v létě)
Několik jednoduchých změn ve vašem jídelníčku pomůže ochránit vaši pokožku před spálením, stárnutím, a dokonce i rakovinou.
Samozřejmě, při opalování byste měli i nadále používat krémy na opalování, nezapomínat na pokrývku hlavy, používat kvalitní sluneční brýle a vyhýbat se přímému slunci během nejteplejší části dne. Následuje návod, jak získat ty nejlepší ochranné faktory z potravin na vašem talíři.
Mrkev
je plná beta-karotenu, který chrání vaši pokožku tím, že rozptyluje UV záření a zabraňuje jeho průniku hlouběji do kůže. Vědci z univerzity ve Witten-Herdecke podávali denně 25 mg beta-karotenu v kombinaci s jinými karotenoidy dobrovolníkům se světlou pokožkou během 12 týdnů před vystavením se slunci. Zjistili, že beta-karoten jim poskytl přirozenou úroveň ochrany, která odpovídá ochrannému faktoru 2 až 4. Jedna a půl velké mrkve denně odpovídají zhruba 25 mg beta-karotenu. Hodně beta-karotenu a jiných karotenoidů obsahují i meruňky, špenát, rajčata a červený meloun.
Ochranu kůže a všech buněk v těle poskytuje přednostně přirozený beta-karoten, protože syntetický obsahuje ve velké míře all-transizomery a podle dosavadních informací může být tato forma beta-karotenu spíše nebezpečná – podporuje oxidaci (možná proto finské studie z roku 1996 prokázaly větší riziko rakoviny plic u kuřáků, kteří užívali syntetický beta-karoten). Přirozená forma beta-karotenu z rostlinných potravin obsahuje i 9-cis izomer a právě ten poskytuje silnou antioxidační ochranu. Takže místo tabletek jezte raději potraviny plné přirozených karotenoidů. Dopřejte si je co nejčastěji!
Brazilské ořechy
Výzkumy Edinburgské univerzity prokázaly, že kožní buňky kultivované v laboratoři je možné chránit před škodlivými účinky UVB záření přidáním selenu (je to skvělý minerál a antioxidant, který má více než 90 % pacientů a klientů AKV ve stravě deficitní). Brazilské ořechy (nazývané i para ořechy) jsou nejbohatším známým zdrojem selenu a jejich denní konzumací (v množství zhruba 3 až 6 kusů) získáte celou denní dávku selenu.
Ovesné vločky a obilniny
Jsou bohaté na měď a vitamin B6. Obě tyto živiny napomáhají tvorbě melaninu – pigmentu, který chrání pokožku před sluncem. Melanin způsobuje opálení pokožky. Jezte ovesné vločky, vařenou pšenici nebo celozrnné potraviny (nikoli jenom barvené!) každý den. Dalšími vhodnými zdroji mědi jsou např. luštěniny a sušené ovoce, zvlášť švestky.
Voda
Před spálením vás sice neochrání, ale pití dostatečného množství tekutin během horkých dnů je důležité, abyste zůstali hydratovaní. Dehydratace ovlivní úroveň vlhkosti pokožky, čímž ztrácí svoji pružnost a rychleji stárne.
Olivový olej
Australská studia z roku 2001 prokázala, že olivový olej (v kombinaci s ovocem, se zeleninou a luštěninami) poskytuje pokožce významnou ochranu před stárnutím a vrásčitostí. Konzumujte více olivového oleje, a to buď jako součást salátových dresinků, anebo si chléb místo namazání máslem namáčejte do olivového oleje. Chutná to skvěle!
Sušené švestky
Výzkum taktéž prokázal, že lidé, kteří jedí hodně sušených švestek, mají na pokožce vystavené slunci méně vrásek. Sušené švestky představují koncentrovaný zdroj antioxidantů — látek, které zneškodňují volné radikály zapříčiňující spálení a rakovinu kůže.
Jablka
Jablka jsou důležitým zdrojem další skupiny antioxidantů zvaných flavonoidy. Několik jablek denně vám pomůže zvýšit ochranu proti škodám, které způsobují radikály vyvolané UV zářením. Flavonoidy se nacházejí v čaji, bobulovitém ovoci, červeném víně, hořké čokoládě, obilninách a zelených fazolích.
Batáty (sladké brambory)
Nahrazení běžných brambor tímto sladším druhem zvýší váš příjem vitaminů E a C. Tyto vitaminy společně chrání tukové a ve vodě rozpustné molekuly buněk kůže před útokem volných radikálů. Předběžné výzkumy naznačují, že u lidí, kterým byly podávány vysoké dávky zmíněných živin, se projevilo 17procentní zvýšení odolnosti vůči spálení v porovnání s těmi, kterým byla místo živin podávána neúčinná látka (placebo).
Tučné ryby
Pokud jíte ryby, dejte přednost tučným druhům. Dosavadní studie naznačují, že rybí tuk může chránit před UVA a UVB zářením, a to snížením hladin látek způsobujících záněty. Zbývá však ještě zjistit, jestli konzumací tučných ryb je možné zastavit počáteční změny ve tkáni, které vedou k rakovině kůže vyvolané sluncem. V každém případě je však konzumace 1 až 2 porcí tučných ryb týdně, jako jsou např. lososi, makrely nebo sardinky, lepší alternativou než grilované maso nebo hovězí steaky.
-------------
TETOVÁNÍ VYCHÁZÍ Z MÓDY
V USA se podle Americké společnosti pro kožní chirurgii od roku 2001 zvýšil počet laserových zákroků na odstranění tetování o více než 40 %. Stále více lidí nachází důvody k odstranění znaků a obrázků, které kdysi považovali za projev svojí svobody a originality, a stojí to hodně peněz. „Když jsem byl před lety ve vězení, dal jsem si potetovat rameno. Stálo to 100 dolarů a bolelo to. Nyní jsem si dal tetování odstranit. Stálo to 5 000 dolarů a bolelo to příšerně, ale mám pocit, jako by ze mě někdo shodil obrovský mlýnský kámen,“ řekl v prosinci 2003 pro noviny Los Angeles Times muž, který právě vyšel z ambulance kožního lékaře po posledním zákroku na odstranění tetování z jeho těla.
-------------