Migréna

Co to je? Bolest hlavy, která postihuje asi 15 až 20 % mužů a 25 až 30 % žen. Migréna se může u někoho objevit už v dětství a trvat celý život, jiný dostane za celý život 1 až 2 záchvaty. Přesný mechanizmus vzniku bolesti není znám, a proto je léčba často komplikovaná a zaměřuje se převážně na potlačení bolesti, což je paradoxně často příčinou postupného zhoršování stavu. Trpělivé experimentování s úpravou stravy přináší výsledky až v polovině případů.

Proč vznikne?

Příčinou migrény je porucha regulace napětí cévní stěny: střídavá rozšíření a zúžení cévy vyvolávají dráždění nervů v cévní stěně a bolest. Příčinou poruch regulace může být:

  • zvýšená koncentrace serotoninu a některých dalších látek s vlivem na napětí cévní stěny
  • užívání léků na hypertenzi, ischemickou chorobu srdeční a artritidu
  • skrytá potravinová nebo jiná alergie
  • přecitlivělost na některé chemické látky
  • kouření (i pasivní)
  • hormonální poruchy (bolesti hlavy u adolescentů a žen v období přechodu)
  • dědičnost (není častá)
  • Jak se projevuje?
  • bolest hlavy je silná a často postihuje jen jednu polovinu hlavy
  • provází ji přecitlivělost na světlo a zvuky
  • 10–30 minut před jejím začátkem ji mohou předcházet zrakové a sluchové poruchy, podrážděnost, slabost, únava, které mohou přetrvávat
  • přetrvává hodiny a bez léčby může trvat i několik dní
  • zhoršuje se pohybem hlavy nebo v předklonu
  • může ji provázet nauzea a zvracení

Úprava výživy při migréně

Ve spolupráci s imunoalergologem zkuste vypátrat a pak vyloučit alergeny a dráždivé složky stravy. Mezi ty nejčastější patří:

potraviny: alkohol (hlavně červené víno), sýry, čokoláda, hovězí a vepřové maso, uzeniny, ryby, kravské mléko a mléčné výrobky, vejce, káva a kofeinové nápoje, pšenice, citrusy, rajčata, kukuřice, droždí, černý čaj

aditiva: barviva, aromata a konzervační látky přidané do potravin

omezte příjem tuků, hlavně nasycených mastných kyselin

omezte příjem soli a slaných potravin — asi 30–40 % případů migrény může být způsobeno citlivostí na sodík

snižte příjem cukru a důsledně dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým ­indexem (prudké změny hladiny cukru mo­hou být spouštěčem migrény)

zjistěte, zda vám migrénu nespouští tyramin — obsahují ho hlavně tyto potraviny a nápoje: hovězí, slepičí a kachní játra, mandle, avokádo, čokoláda, banány, káva, herinky, sýry (včetně cottage cheese), uzeniny, sezamové semeno, zelenina nakládaná ve sladkokyselém nálevu, kyselé zelí, ananas, smetana, sójová omáčka, víno, jogurt, arašídy, konzervovaná masa a ryby

zvyšte příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin (mleté lněné semínko, ořechy, rybí a pupalkový olej) — doporučuji 1–3 lžičky mletého lněného semínka za den nebo 1–2 čajové lžičky lněného oleje

Speciální podpora léčby migrény

hořčík: 200 mg 2–3x denně

vitamin C: 100–200 mg několikrát denně

vitamin B6 (pyridoxin): 100 mg/den

vitamin B2 (riboflavin): 100–400 mg/den

kyselina listová: 400–1200 µ­g/den

tymiánový čaj: vypijte 2–3 šálky silnějšího tymiánového čaje denně

Co ještě můžete udělat a zvážit?

pravidelná fyzická aktivita relaxačního charakteru může snížit frekvenci i intenzitu migrénových záchvatů

naučte se lépe zvládat stres  — modlitbou/meditací, hrou, relaxačními dechovými cvičeními pod.

masáže krční páteře mohou být užitečné, zvláště pokud trpíte migrénou způsobenou tenzí šíjového svalstva a psychickým napětím

akupunktura a akupresura patří do rukou lékaře — specialisty

dbejte o zdravý chrup, protože spouštěčem migrény mohou být i časté záněty dásní, špatná mikroflóra, zubní kaz a noční skřípání zubů — spolupracujte se svým zubním lékařem

přestaňte kouřit a vyhýbejte se i pasivnímu kouření

záchvat migrény mohou spouštět i hluk, silné vůně a vysoká nadmořská výška

udělejte všechno pro to, abyste mohli snížit dávky všech léků, které užíváte — včetně léků proti migréně

----------

JE DOBRÉ VĚDĚT

Léky na migrénu začněte užívat až tehdy, když se přesvědčíte, že vám přírodní prostředky nestačí.

-----------

JE DOBRÉ VĚDĚT

Při prvních příznacích záchvatu migrény si dejte zázvorový čaj nebo snězte kousek čerstvého zázvoru. Zázvor tlumí tvorbu prostaglandinů, a tím může intenzitu bolesti zmírnit.

-----------